Foto: Nina-Vivi Møller Andersen
Råstofmessen er lige blevet afholdt i alle tre byer i Sydgrønland. Amaroq Minerals, GreenRoc, Tanbreez, Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling, borgmester i Kommune Kujalleq og en ekspert i grøn energi deltog i messerne i Nanortalik, Qaqortoq og Narsaq.
Der er i alt tre lovende mineprojekter i Sydgrønland. Amaroq Minerals, som er ved at genåbne Nalunaq guldminen ved Nanortalik.
Derudover grafitforekomsten på Amitsoq (lige overfor Nalunaq), hvor selskabet GreenRoc står for projektet. Samt Tanbreez Mining, som vil udvinde sjældne jordartsmetaller ved Killavaat Alannguat (Kringlerne).
Råstofmessen startede i Nanortalik fredag den 6. september fra kl. 09.00 til omkring kl. 16.00, hvor unge fra Majoriaq og interesserede borgere deltog i messen. Selskaberne fremlagde deres planer og borgerne fik mulighed for at stille spørgsmål. Selvom messen var under arbejdstimerne, kom der flere unge og interesserede borgere.
De lokale spurgte blandt andet til hvordan helbredsundersøgelsen foregik, da der kan være udfordringer i forhold til kommunikation mellem sundhedsvæsnet og mineselskabet. Naalakkersuisoq Naaja Nathanielsen noterede problemet og vil arbejde videre med den.
Der var også spørgsmål om, hvordan Nalunaq guldminen og Amitsoq-minen kunne serviceres på samme tid. De lokale virksomheder i Nanortalik har allerede svært ved at følge udviklingen i Nalunaq, særligt i forhold til transport af personer. Derudover ønsker nogle borgere en kiosk i Nalunaq.
Messen fortsatte i Qaqortoq lørdag den 7. september og endte i Narsaq søndag den 8. september.
Amaroq Minerals bygger lige nu minen op og forventer at udvinde guld til foråret i 2025. Mens Amitsoq-projektet venter på investorer og skal lave de lovbestemte rapporter for at komme i gang, og i bedste fald kan starte om 4-5 år.
South Greenland Boat Charter 44 (SGBC 44) fra Nanortalik har samarbejdet med Amaroq Minerals siden de startede med at undersøge området for syv år siden. Ejeren, Poul-Erik Frederiksen har svært ved at se hvordan to miner kan kører samtidig, da det allerede er svært at følge udviklingen i guldminen.
- Udviklingen i Nalunaq er gået så stærkt, at vi har svært ved at følge med. Vi sejler så meget vi kan, vi har fem kaptajner, men vi kan stadigvæk ikke følge med. Jeg har derfor svært ved at se to miner, der kører samtidig. Vi kunne investere i endnu en båd, men hvor skal min besætning så bo? Hvis vi skal tiltrække flere lokalearbejdskraft, er vi også nødt til at kigge på de basale behov, som familier har brug for. Hvis minerne skal udvikles, bliver vores by også nødt til at udvikle sig. Der er det vigtigt, at kommunen lytter til erhvervet, siger Poul-Erik Frederiksen blandt andet til Innovation South Greenland.
SGBC 44 sejler blandt andet for Air Greenland og Amaroq Minerals. Udover SGBC 44, så servicerer Diskoline, BlueIce og andre virksomheder også Amaroq Minerals. Både fra Nanortalik, Qaqortoq og Narsaq bliver benyttet godt af Amaroq Minerals.
Under messen understregede alle de lovende miner i Sydgrønland, at lokalarbejdskraft ikke kan undgås. Minerne udtrykker stort behov for unge med forskellige kompetencer.
- Selvfølgelig har vi altid brug for rengøringsfolk eller folk i kantinen, men vi skal understrege at de unge også har mulighed for at lære at bore eller arbejde med større maskiner. På den måde kan de udvikle deres karriere og måske få motivation til at arbejde i minebranchen i flere år. Vi er villige til at uddanne unge og vi er sådanset klar til at tage dem imod, siger blandt andet direktør i Amaroq Minerals, Eldur Olafsson.
Amitsoq er en nedlagt mine, hvor grafit er blevet udnyttet tilbage i 1911-24. Det vil GreenRoc genåbne, da der er hårdt brug for grafit i f.eks. el-biler. El-biler bruger ca. 60-70 kg grafit i batteri og i løbet de næste ti år forventer man at størstedelen af verdens biler bliver el-biler. Hvis verden skal blive grønnere, så kan grafit ikke undgås.
GreenRoc har lavet boringer i Amitsoq i 2021 og 2022. Deres resultater viser, at der er mindst 23 millioner tons malm med over 20 procent grafit. Det betyder, at minen kan være åben i mindst 20 år.
Det forventer at der vil være behov for 135 ansatte.
- Vi skal bryde under fjeldet i ca. 2-300 meters dybde, vi skal bygge havn, camp og alle de nødvendige ting, som man skal have i minen. Hvis alt går som det skal, så forventer vi at starte i 2028, men det vil tage cirka to år at lave minen og campen, siger blandt andet direktør i GreenRoc, Stefan Bernstein under fremlæggelse i messen.
Tanbreez projektet har været undervejs i over 20 år. Selskabet vil udvinde sjældne jordarter, hvor efterspørgsel på de sjældne jordarter er stort, da de bruges til f.eks. vindmøller, mobiltelefoner og til satellitter i rummet.
Tanbreez mener at 90 procent af de ansatte kan være lokal arbejdskraft. Tanbreez vil ikke bruge kemikalier eller giftstoffer i minen. Tanbreez er nu ejet af et amerikansk selskab, Critical Metals Corp.
Tanbreez oplyser, at i Killavaat Alannguat indeholder hele bjerget sjældne jordarter, som er eftertragtede, modsat andre miner, hvor meget af malmen bliver til affald.
Borgmester Stine Egede fremhæver vigtigheden af at udvide erhvervslivet i Sydgrønland med fokus på tryghed og bæredygtighed.
Mineselskaber som Amaroq Minerals, GreenRoc og Tanbreez spiller en central rolle i regionens fremtid, og en af de store udfordringer er at sikre nok arbejdskraft i området. Der skal skabes flere lokale jobs, men vi skal også huske på at arbejdskraft udefra også skal være velkommen.
- Ved at sikre lokalarbejdskraft i minerne kan vi sikre viden om at arbejde i minerne, på den måde kan vi også være med til at udvikle miner i fremtiden. Når større virksomheder flytter til mindre steder, så medbringer de også ny arbejdskraft og jeg håber, at vi på den måde også kan tiltrække uddannet folk, siger borgmester, Stine Egede til messen.
Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling, Naaja Nathanielsen deltog i messen og fortalte lidt om hvordan processen kører, når større selskaber viser interesse for at skabe miner i landet.
Messen kunne blive til virkelighed i samarbejde mellem Kommune Kujalleq, Naalakkersuisut, Innovation South Greenland og mineselskaberne.
Copyright - Innovation South Greenland A/S, Torvevej 37, B-163, 3920 Qaqortoq. Grønland